آچار فرانسه سایز و کاربرد آن
آچار فرانسه: این ابزار نخستین بار توسط یک مهندس انگلیسی با نام ریچارد کلابرن اختراع شد. به همین دلیل در بسیاری از کشور های اروپایی مانند فرانسه، آلمان، ایتالیا و اسپانیا آچار انگلیسی نامیده می شود. در برخی کشورها به آن آچار سوئدی نیز می گویند. چرا که یک مهندس سوئدی به نام جان پتر جانسون در سال 1891 با تغییراتی آن را بهبود بخشید و آن را به نام خود ثبت کرد. این آچار نمونه تکامل یافته ای از آچار اولیه کلابرن بود. در برخی کشورها مانند ایران، لهستان، مجارستان، اسلونی و رومانی به آن آچار فرانسه می گویند.
آچار فرانسه
از ابزارهای عمومی موجود در هر کارگاهی می توان به آچارها اشاره کرد. این ابزار دارای انواع مختلفی هستند:
- آچار تخت
- آچار بوکس
- آچار رینگی
- آچارهای درجه دار یا تورک متر
- آچارهای قابل تنظیم (شامل: آچار فرانسه، آچار لوله گیر و آچار شلاقی)
آچار فرانسه نوعی آچار تخت با دهانه (فک) متغیر است. این آچار به مهره چهار گوش و شش گوش می خورد. از این نوع آچار برای پچ و مهره های گرد نمی توان استفاده کرد. دارای فکی است که دهانه آچار را تشکیل می دهد. یک فک ثابت و دیگری فک متحرک که فک متحرک آن با چرخاندن یک پیچ حلزونی شکل در وسط آچار به حرکت در می آید. سپس بر روی شیار تعبیه شده روی بدنه جابجا می شود.
یکی از مشخصه های آچار فرانسه از دیگر آچارها همان زاویه ی 15 درجه فک متحرک با دسته ثابت آچار است.
کاربرد آچار فرانسه
از این آچار برای باز کردن و بستن پیچ ها و مهره با سایز هایی در رنج یا محدوده باز و بسته شدن فک آچار می توان استفاده نمود. ابعاد فک و طول آچار با میزان و سایز باز شدن فک آچار متناسب است. هرچه دهانه فک بزرگتر باشد طول آچار و ضخامت آن بیشتر خواهد شد.
تقسیم بندی آچار
این نوع آچار به دو نوع اصلی تقسیم بندی می شود. آچار فرانسه با مصارف عمومی که معمولاً بدنه آن با کرم آبکاری شده است. نوع صنعتی آن که جنس آن از فولاد ویژه و بسیار مقاوم است که رنگ تیره آن مشخصه مهم این نوع آچار است.
هنگام استفاده از آچار فرانسه بایستی به این نکته توجه نمود که چه در زمان باز کردن و چه در زمان بستن پیچ توسط آچار فرانسه جهت آچار به گونه ای باشد که فک متحرک در جهت گردش باشد. مانند شکل:
سایز آچار فرانسه
این آچار در سایز های 4، 6 ،8 ،10، 12، 15، 18 و 24 طول آچار وجود دارد. که دهانه فک آنها ماکزیمم تا 13 ،19 ،27 ،30 ،33 ،43 ،54 و 62 میلی متر باز می شود. و همچنین پیچ هایی با این سایز ها را نیز می تواند باز یا بسته نمایند.
چند نکته کاربردی در مورد آچار فرانسه:
- از این آچار برای گشتاور و اعمال نیروی محدود استفاده کنید.
- هنگام استفاده از آچار، جذب بودن دهانه آچار را حتماً بررسی کنید. چرا که آزاد بودن آچار سبب لغزش آچار و له شدن و آسیب به مهره یا گل پیچ خواهد شد.
- برای پیچ های با جنس نرم مانند برنج یا برنز از این آچار استفاده نکنید.
- به سایز پیچ و سایز آچار هنگام استفاده از آچار توجه داشته باشید. چرا که سایز بزرگ آچار ممکن است باعث بریدن پیچ در اثر اعمال نیروی بیش از حد شود.
- در نظافت آچار دقت فرمایید حدآقل سه ماه یک بار مقدار کمی فک متحرک و پیچ حلزونی آن را روغنکاری نمایید.